Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Књига из Келса

Раскош илуминираних манускрипта

Book of Kells је једно од највећих културних блага Ирске и јединствени пример средњовековне хришћанске уметности. Познат по богатству украшавања и сложености од прве странице базиране на композицији око речи, иницијала и портрета, до ситних детаља који се користе да истакну текст. Брилијантним бојама. Занимљиво је како су илуминатори радили најфиније рукописе микроскопски прецизно вековима пре познатих увеличавајућих сочива. Од 2012. године књига ужива статус светског културног блага (World Heritage).

Књига из Келса, позната и као књига св. Колумба, је осликани рукопис Јеванђеља на латинском језику. Рукопис је добио име по месту Келс, где се вековима налазио у манастиру. Данас је изложен у библиотеци Тринити колеџа у Даблину. То је величанствени молитвеник који је највероватније настао на шкотском острву Јони, где је 597. године преминуо св. Колумба. Датирана је између 725. и 825. године и често се сматра за свети рукопис начињен за пренос светитељевих моштију из старог у ново светилиште, а не практичним литургијским рукописом.

Састоји се од четири Јеванђеља Новог завета заједно с још неколико текстова. Текст Јеванђеља углавном је преузет из Vulgate, иако постоје делови из неких других превода Библије, познатих као Vetus Latina. Он је најраскошнији и најбогатије украшен илуминирани манускрипт од многих начињених у Ирској, Шкотској и Северној Енглеској крајем 7. и почетком 8. века, и сматра се врхунцем стила познатог као „острвски рукописи”.

 

Приредила: Милена Стефановић

Фотографије: vk.com

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari