Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Декубоманиа

Данило Манчић

Рођен сам 1983. године у Пироту. Завршио сам Уметничку школу у Нишу, на смеру за дизајн графике. Током 2007. године патентирао сам у Заводу за интелектуалну својину ауторске радове под називом: Етно поп кубизам и Етно сензуализам, који су израз личног уметничког сензибилитета. Од 2013.године објавио сам нови термин и радове под називом Етно поп суреализам и с њим у вези ликовни поступак колажирања (Декубоманиа), рад представљен на самосталној изложби 2014.године.

Декубоманиа : Овај термин означава поступак реинвенције првобитно суреалистичке методе прављења колажа под називом Кубоманиа, румунског уметника и надреалистичког песника Герасима Луке. Реч је о деконструкцији првобитне замисли и увођењу декоративне шеме, правилне поделе равни на једнаке орнаменталне делове уместо исецања слике на квадратиће какав је случај у техници Кубоманиа. Декубоманиа је постмодернистички римејк Кубомание, траг новог читања, преиспитивања и презентовања дела у новом времену.

О радовима : Ови радови настали су на релацији уметничког истраживања од ликовне ка примењеној уметности, (дизајну) с циљем да проблематизују и укажу на непостојање строгих граница између њих у савременом уметничком изразу. Они илуструју могућу примену нових патерна (дезена) у индустријском и текстилном дизајну различитих употребних предмета. Радове карактерише интересовања за постмодернистички орнаментализам, декоративност и мешавину историјских стилова који воде порекло из модерне уметности друге половине XX века и прве деценије XXI века. Различите супротстављене шеме, стилски кодови из историје уметности дозвољавају међусобне трансформације, преображаје. Они треба да постављају питања где су границе и разлике између високе и популарне уметности, између лепих уметности и фолклора (народне уметности).

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari