Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Универзални језик геометријског орнамента

Rita Willaert, фотографије Буркине Фасо

Буркина Фасо нипошто није подручје које не посећују туристи, али у подножју брда, са погледом ка сунцем окупаној западноафричкој савани, налази се необично село: кружни комплекс од 1,2 хектара украшен земљаном архитектуром.  Ту се налази резиденција поглавице, краљевског двора и племства племена Касена који су овај регион населили још у 15. веку. То их чини једном од најстаријих етничких група у Буркини Фасо.

До ових ретких фотографија дошли смо захваљујући Рити Вилерт која је посетила село Тиебеле 2009. године (све фотографије можете погледати овде). Село се одржава изузетном затвореношћу и неприступачношћу за туристе како би осиграло и очувало интегритет своје заједнице те заштитило локалне традиције. Постоји занимање за развој овог подручја као важне дестинације културног туризма, у циљу развијања економских ресурса који би очували аутентичност, али то је прилично деликатан процес.

Путник-блогерка Олга Ставракис (TravelwithOlga.com) је такође посетила овај крај 2009. године. Ево шта је записала: "Тек после годину дана дугих преговора допуштено нам је уђемо у краљевску палату кроз улаз који видите на фотографији. Дочекали су нас сеоски Велики Старци и племство. У свим селима има муслимана и анимиста (локална религија), али нико превише не мари за то ко у шта верује. Ипак, унапред нам је речено да не смемо носити ништа црвено од одеће као и кишобране. Само племенита породица има ту привилегију и кршење тог захтева би представљало велику увреду за наше домаћине.

Краљевска резиденција у западној Африци није оно што замишљамо кад помислимо на краљевске палате. У Тиебелеу, the Cour Royale је састављен од низа малих цигала од блата које чине јединствену структуру, покривен природним глиненим бојама са раскошним геоматријским шарама које ове куће разликују од домова обичних људи.

Поглавичина кућа има и мали, заштитни улаз.

Олги и њеној групи омогућен је чак и улаз у унутрашњост ових структура где су приметиле да је чак и у централној палати кухиња врло једноставна, разликујући се од осталих кухиња у западној Африци једино по већем броју глинених и гвоздених посуда.

Већина јела се припрема у једном лонцу преко мангала, објашњава Олга. Није потребно много сечења и припреме хране. Обично припремају foofoo, густу кашу којој се потом додаје сос од поврћа и паприка. Богатије породице додају више соса. Foofoo се прави од касаве, јама, боквица, или кукуруза.

Неке од најраскошније декорисаних кућа нису заправо домови живих већ маузолеји за мртве који су остављени да почивају унутар истог комплекса. Фотографија испод је пример једног од таквих сеоских маузолеја.

Нешто од ове уметности је симболичког карактера, али је ипак великом већином ово чиста декорација; све је то резултат традиционалних вештина изоловане Касена културе. Уради сам, ниво: 1000!

 

Извор: messynessychic.com

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari