Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Сенке старог Ниша

Даворин Динић

Велико интересовање за фотографије глумца Даворина Динића на "Фејсбуку", који је старе фотосе реконструистао са данашњим призорима града на Нишави. "Права посластица за све Нишлије. Рука ти се позлатила, прелепо... Хвала на осмеху и позитивној енергији... Одлична паралела, једно сасвим несвакидашње путовање кроз време", ово су само неки од коментара фото-галерије "Сенке старог Ниша", коју је мајсторски припремио и на "Фејсбуку" објавио Даворин Динић (34), глумац Позоришта лутака.

Своје "фејс-пријатеље" је позвао да му се придруже у узбудљивом времеплову. А фотоси на којима је преклопио стари и садашњи Ниш, постали су хит на овој масовној друштвеној мрежи и добиле на хиљаде "лајкова", и ко зна колико пута су "шероване", уз коментар: "Погледајте како изгледа Ниш обухваћен вечном пролазношћу, сменом генерација и начином живота".

Даворин је и сам изненађен толиким бројем позитивних реакција на фотографије, а већ су пали и предлози да организује изложбу.

"Скупљао сам фотосе старог Ниша, а затим покушавао да их реконструишем у данашњем времену",  каже Динић. " Фотографисао сам исте објекте, из истих углова и са истих позиција са којих су пре 50, 60 или 100 година сликани и оригинали. А затим, покушао сам да откријем на који начин се дух два времена преплиће у једној фотографији".

Старо време, како каже Даворин, увек са собом поред сете, носи и много оптимизма, који се на фотографијама данашњице, ипак, ретко среће.

"Можда ће нам зато, баш, овакви прелази из старог у нови Ниш помоћи да боље разумемо некадашње суграђане и да се с њима скупа сложимо око макар једне ствари, око љубави према нашем граду", истиче наш саговорник.

Занимљиво је да овај глумац Позоришта лутака и нема много икуства са професионалном фотографијом, али је одувек био фасциниран старим сликама свог родног града. Данима и ноћима је знао да их анализира и упоређује шта се досад све променило и да се "увуче" у то давно време.

"Припремио сам преко 40 фотографија, а месец дана сам обилазио град, како бих баш прецизно пронашао места одакле је некада овековечен стари Ниш", прича Даворин, који се бави и дизајном. "Тако сам у једној руци држао мобилни телефон, у коме су биле старе слике, а у другој фото-апарат и кроз објектив темпирао праву позицију и угао за сликање".

Једна од навише "лајкованих" фотографија на "Фејсбуку" је она са преклапањем трамваја и садашњег центра града. Та слика је многе подсетила како је Ниш био град трамваја читавих 28 година: од 16. новембра 1930. до 10. августа 1958. године. Трамваји су дочекани као велика новина и радост, јер су се за јавни превоз до тада искључиво користиле чезе и таљиге, као и око 40 фијакера и 70 таксија.

 

Цео албум "Сенке старог Ниша" можете погледати овде

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari