Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Фантастичне библиотеке и књижаре на отвореном

BookVar

Предивна секција на отвореном продавнице књига у Бостону.

Bart`s Books је највећа независна продавница књига на отвореном у Америци. Налази се у Ојаи у Калифорнији.

Фантастична књижара на отвореном у Леидену у Холандији.

Наравно, ту су сталаже на којима се продају књиге дуж обале Сене у Паризу. Готово пет километара дуга књижара.

Једна од књижара на отвореном у Мадриду.

Ово није ни јавна библиотека ни књижара на отвореном, али је специјално дизајнирани радни студио. Налази се у једном делу Лондона. Супер изгледа.

Мала читаоница у аустријском граду Линцу.

Негде у средини Велса налази се градић Hay-on-Wye. Он је познат као незванична престоница половних књига. У њему се налази преко тридесет антикварница у којима можете да купите старе књиге (мада, ако их први пут читате, за вас су нове). Овај мали град на енглеско-велшкој граници познат је и по свом књижевном фестивалу који је бивши амерички председник Бил Клинтон назвао „Вудстоком ума“. Све је почело давне 1961. године када је ексцентрични продавац књига Ричард Бут отворио прву антикварницу. Фестивал сваке године посети преко 80 000 туриста, па како да ово место нема макар неколико отворених читаоница?

Као део прославе тридесетог рођендана своје најпознатије полице популарног Billy-jа произвођач намештаја ИКЕА је на најпознатијој аустралијској плажи Бонди поставила ове полице са преко хиљаду књига на њима. Корисници ове библиотеке су могли да бирају да ли ће да приликом узимања неке књиге дају неку своју у замену или ће да дају добровољни новчани прилог који је ишао у посебан литерарни државни фонд.

У Јекатеринбургу у Русији током летњих месеци се отвара читаоница на отвореном где посетиоци могу да узму било коју књигу желе и да је до миле воље читају испружени у овим дивним лејзибеговима. Иако се налази у центру града, ово место је мирно и тихо тако да читаоци могу лако да задремају на сунцу.

Мала читаоница у парку немачког града Иберлингена.

Bookyard је библиотека на отвореном коју је отворио италијански уметник Масимо Бартолини као део свог пројекта на једном уметничком фестивалу у Белгији. Ова библиотека се налази у оквиру винограда и посетиоци могу да позајме коју год књигу желе уз малу донацију коју би требало да ставе у кутију која је намењена за то.

У овиру друштвено-уметничког пројекта у парку Левински у Тел Авиву отворена је јавна библиотека. Креатори овог пројекта сматрају да је право на књиге једно од основних људских права. Зато је ова читаоница и постављена у парку у коме се током викенда окупљају бројни емигранти, међу којима многи немају решени статусом боравка, забринути за своју будућност. И то је разлог зашто ова библиотека и нема зидове, чуваре, и што је важно ни излаз ни улаз... Читаоница има део са књигама за одрасле и посебан део са ниским сталажама на којима се налазе књиге за децу.

 

Извор: BookVar

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari