Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Нови идентитет за град Порто

Porto.

У јуну 2014. године позвани смо да дизајнирамо нови идентитет за град Порто и његову већницу. Изазов који нам је постављен је био веома јасан. Граду је био потребан визуелни систем, визуелни идентитет који би могао да организује и поједностави комуникацију са грађанима, и који би у исто време могао да дефинише јасну хијерахију, обједињујујући град и градску већницу. Требали смо да представимо Порто као глобални град, град за свакога. Тај град никада не би могао да буде празан ентитет, или пука географска локација, ограничен физичким границама. Он је испуњен животом, карактером, иконама и симболима, са својим навикама и начинима живота, са знаменитостима, пејсажима и веома специфичним хоризонтом.

Древни, веома отмен, увек веран, непоражен град Порто

Порто је увек био град пун страсти. Он има скалу која омогућава однос близине. Овде се осећамо удобно, као код куће. Развијамо однос власништва са сваком знаменитошћу, са сваком улицом. Град је наш и са сваким кораком препознајемо његов акценат и став.

Повод је град. Повод је Порто

Ова идеја власништва нам се чинила веома важном. Овај јединствени дом који свако од нас налази у граду, морао је бити приказан. Свако треба да има свој сопствени Порто. Са овом идејом на уму, наш први задатак је био да схватимо како други виде град и шта произилази из тог запажања. Потпуно је очигледно (а чак је и клише) идентификовати велике иконе као што су: Торе душ Клеригуш[1], Кућа музике, Рибеира[2], Фондација Сералвес[3], река. Ове иконе крећу се од невероватне гастрономије до непогрешивог нагласка на север Португала. Вино Порто, фестивал посвећен Светом Жоау, старо и савремено, знаменитости и оно препознатљиво, и листа се наставља... За сваког грађанина Порто представља другачију ствар. Ако питате некога ,,Шта је твој Порто?” број одговора је бесконачан. Осетили смо да сваком грађанину треба да дамо његов лични Порто. Било је потребно да покажемо све градове који постоје у овом једном граду. Према томе, постало нам је јасно да Порто треба да буде много више од обичне иконе, од обичног логоа. Била му је потребна комплексност, живот, приче, личност.

Иконе

Инспирацију коју смо тражили, пронашли смо гледајући Порто са естетске тачке гледишта, у плавим плочицама раширеним дуж целог града. Иако је град познат по свом широком асортиману живописних плочица, са мустрама и цртежима који се крећу од потпуно геометријских до илустративних, само су плаве плочице кориштене да испричају причу. Плаве плочице показују нашу историју, причају о граду и његовим знаменитостима, оне су природни наратор. Инспирисани причама са плочица, развили смо више од 70 геометријских икона које представљају град и његове људе. Иконе су дизајниране на решетки која их међусобно повезује, стварајући непрекидну мрежу која дочарава платно од плочица. Ове иконе су постале визуелни код који дочарава град. Код који може да живи сам по себи, посматрајући сваки симбол засебно или као мрежа симбола који показују непрестану комплексност нашег града. Иконе такође могу бити илустративне, да причају приче, показују пејсаже, преводе нашу страст.

Порто.

Порто је град са снажном личношћу. Он има препознатљив став који је несумњиво наш. Да би живео у мрежи симбола, био нам је потребан бренд са јасном поруком, онај који ће објединити цео наш идентитет. Реч је била довољна. Једоставна директна потврда онога ко смо ми и шта смо ми. Ништа друго, до Порто. Град је неоспорив, неизбежан, неупоредив. То је Порто. Једном речју, на крају, ми визуализујемо усменост града. Као да је став Порта чекао да буде откривен. То је искрена, отворена потврда онога што ми јесмо.

Шта сада?

Док смо дизајнирали иконе, једна од ствари коју смо уочили јесте та да је листа ствари које можемо представити неограничена. Нова могућа икона се појављивала са сваком појединачном особом са којом смо разговарали. Листа је наставила да се развија од првобитних 20 икона до тренутних 70. И још расте. Замишљена да је буде отворени систем. Кроз предлоге, платна за скицирање и интервјуе, покушавамо да сакупимо што је више предлога могуће и сваке недеље се појави неколико нових икона. Надамо се да ћемо створити идентитет који ће грађани Порта осетити што је више могуће као свој дом. Желимо да буде њихов. Њихове идеје и њихово учешће ће бити узети у обзир и градићемо ове приче заједно. Порто је идентитет који се дели. Није предвиђен да буде завршен или затворен. Отвореност и прилагодљивост овог система дозвољава идентитету да открива своје разноврсне фазе зрелости, да расте и да се развија у динамичну, променљиву средину. Наша крајња жеља је да идентитет одговара сваком грађанину Порта, да могу да се повежу са њим и да се пронађу у њему. У разноврсности симбола хоћемо да пронађемо јединство.

Порто је романтично осећање које показује верност све до самог краја.

 

Извор: Behance Превела Т.В.Р.

 

 

 

 

[1] Crkva iz doba baroka, u Portu.

[2] Trg u istorijskom centru grada.

[3] Kulturna institucija koju čine Muzej savremene umetnosti, park i vila.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari