Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Азулејос, шарм Португала

Вишња Јовановић

Оно по чему највише памтим Португалију(само што се тиче визуелних утисака) су азулејоси- керамичке плочице које у ове крајеве доносе исламски народи.

Фасцинантна је разноликост мотива, боја, тематика и декоративност. То је био најбржи и најједноставнији начин да се покрију зидови фасада и унутрашњост просторија а уједно и најпрактичнији што се тиче одржавања.


Били су значајни јер су задржавали  константну  температуру у унутрашњости кућа. У Португалији се развила производња плочица по којој у 18. веку постају ненадмашни у целом свету.

 


Тематика је различита, од чисто декоративних, флоралних, зооморфних мотива у почетку, док им техника мајолике  касније омогућава да осликавањем плочица описују  битке и важне догађаје из португалске историје и жанр сцене.

 

Украшавају се стамбене зграде, школе, железничке станице, цркве, зидови јавних објеката, паркови.

 

Једноставно, било је важно украсити објекат не само по његовој важности већ по укусу и могућностима.

 

Ова здања одишу ведрином а боје које преовлађују су плава, жута, зелена и боја меда.

 

Јасно су изражене софистицираност укуса и вештина саме израде а задивљује маштовитост и склад којом ове архитектонске целине не делују претенциозно и тескобно већ ефектно, живописно и обарају с ногу.

 

Нема ту пренатрпаности и ничег сувишног или пак досаде, све је спаковано, укомпоновано тако да можемо само да се дивимо.

 

Шарено, једнобојно, рељефно, различити геометријски облици играју се један поред другог.

 

Прави колаж. Ако! Не смета! Може слободно још.

 

 Права лепота!

 

Фотографије азулејосa су из  Порта и Лисабона.

Извор: designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari