Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Естетика

Кафе "Козметичар"

Место са стилом

 

 Кафе-бистро Козметичар налази се на Врачару, на адреси Радослава Грујића 25.

Причу око настанка овог места испричао нам је власник Ненад. Локал је посвећен његовим родитељима који су на том месту водили познати београдски козметички салон од 1972. до 2009. године.

 

Кафић је замишљен и осмишљен као concept cafe&bistro узимајући у обзир данашње трендове и узоре сличних места из других светских метропола - NY/ Brooklin Williamsbourgh, Берлин, Источни Лондон, Варшава...

Инспирисан је амбијентом и дизајном 70’ година прошлог века. Ентеријер је осмислио власник уз помоћ пријатеља из Кракова, дизајн групе MIEJSCE (место), који су дизајнирали и осмислили комплетан стари намештај у локалу.

 

Што се понуде тиче, овде се људи озбиљно баве кафама, свеже прженим и узгајаним на најбољим плантажама, па стога и зрна увозе искључиво за потребе Козметичара из малих, проверених пржионица које купују најбоља зрна на мањим плантажама Бразила, Никарагве, Етиопије, Кеније, Индонезије... Контролисаног квалитета узгоја, бербе и чишћења кафе.

 

Чајеви се такође увозе са најбољих малих плантажа искључиво за потребе кафића. Козметичарев специјалитет су и изузетни Кушми чајеви које служе на посебан начин, као једини у Београду.

 

Поред специфичних кафа и чајева, у понуди су шејкови, воћни коктели, изабрана вина, ракије и пива мањих произвођача...Добро одабрану музику са пуно позитивних soul, jazz, funk, rock вибрација пуштају искључиво с винил плоча!

 

Од хране је у понуди занимљив избор доручка од 9-17 часова, док су специјалитети куће Козметичареве палачинке, маракеш кајгана, бенедикт јаја, хумус, мусли гранола...Ту су и домаћи колачи. Од новембра у понуди нас очекују ручкови и вечере дана по оргиналним креативним рецептима.

 

Враћамо се шармантном ентеријеру кафеа Козметичар. У предњем делу локала налазе се фотеље - пројекат бр. 366 пољског дизајнера Јузефа Хиеровскиего из 1962. и чехословачки дизајн 70' (на фотографији две веће фотеље са дугмићима).

 

У башти се налазе немачке Бофингер столице 1964/66, док је трибина за седење рађена по узору на Берлинску Mitte трибину.

 

У шанку се налази пољски кухињско трепезаријски наместај - Шлезијски Byfy 50'.

 

Зидови су обложени метро плочицама по узору на паришки метро с почетка 20 века. Остатак зидова је обложен имитацијом бетона. 

 

Под је додатно обрађиван машинским четкањем како би се добио ефекат старог пода. У том делу локала, као амбијентална расвета користе се стојеће пољске лампе из 60' година.

 

У другом, задњем делу локала налази се велики "common table" са функцијом подизања на ниво шанка/бара у вечерњим часовима.

 

Око стола налазе се чешке столице из 60' година. Ту су и пољске фабричке лампе фирме Predom из 70' година.

 

Сребрни зидови украшени су декоративним пољским ваљковима из 80' година.

 

Wеб сајт кафеа Козметичар је www.kafekozmeticar.com а новости можете да пратите и на њиховој Fejsbuk stranici.

Фотографије Вишња Јовановић

 

(извор: www.designed.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari